Rena trappuppgångar i Stockholms innerstad

I Stockholm innerstad finns arkitektur från flera sekel representerade, och mycket av det som kännetecknar de olika perioderna syns tydligt i fastigheternas trappuppgångar. Trappuppgångarna i Stockholm är en guldgruva för arkitekturintresserade, eller bara estetiskt lagda människor överhuvudtaget.

”En trappuppgång trafikeras dagligen av en mängd människor; boende, besökande, bud, brevbärare – och lokalvårdare”

En trappuppgång är ju något väldigt funktionellt, en plats för att ta sig från och till sin bostad. Den trafikeras dagligen av en mängd människor; boende, besökande, bud, brevbärare – och lokalvårdare. Vi som jobbar med städning av trapphus behöver alltid skaffa oss kunskaper kring när trapphuset är byggt och vad för material som använts, för att kunna anpassa städningen och produkterna vi använder för att göra städningen så skonsam som möjligt. Regelbunden och materialvänlig städning är en stor orsak till att många av Stockholms trappuppgångar fortfarande är i ett så fint skick.

Trappuppgångarnas guldålder

Runt förra sekelskiftet, ja faktiskt från 1880-talet och ungefär ett halvsekel framåt, lades mycket kärlek ner på att få trappuppgångarna i Stockholm så vackra och ståtliga som möjligt, och det är ett gott betyg till de styrande i Stockholms stad genom tiderna att så många av dem har fått bevara sitt ursprungliga utseende. Stockholm är överhuvudtaget en väldigt välbevarad stad, och det är något som vi ska vara glada över. Vi som jobbar med rengöring och lokalvård inser ju också att vi på många sätt bidrar till att bevara stadsmiljöerna och förhindra onödigt slitage, samtidigt som vi gör en hygienisk insats för de som för tillfället befolkar dessa miljöer.

Att städa gamla trapphus

När man städar i trapphus, som många gånger är långt över hundra år gamla, gäller det att ha koll på vad det är man rengör. Marmor, gips, kalk- och limfärg och andra känsliga material kräver att man har kunskap om hur de rengörs på bästa sätt. Därför gäller det att ha en bred arsenal av olika städprodukter och rengöringsmedel i bagaget. Förr i tiden prioriterade man verkligen materialen, var det sten använde man terrazzo eller kolmårdsmarmor, till trädetaljerna använde man ek eller andra högkvalitativa träslag. Det målades inte sällan med guld eller med antika tekniker som stucco lustro. Att ge sig på dessa gamla material med en oaktsam inställning som helst fungerar inte, utan det gäller hela tiden att anpassa städningen för att göra den skonsam och samtidigt effektiv.

Anlita en seriös städfirma

På städhuset har vi kunskapen och erfarenheten för att på bästa sätt ta hand om trappstädning, vilken tidsperiod fastigheten än byggdes under. Vi vet vad det är för skillnad på ett trapphus från 1880-talet och ett från 1940-talet, och vi vet också hur man anpassar sig till dessa skillnader. Vi ser städning och lokalvård inte bara som dagsaktuella tjänster utan även som en del i ett långtgående arbete för att bevara vår vackra stad för framtiden. Om du är fastighetsägare eller representant för en bostadsrättsförening är du varm välkommen att kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa er med städning av trapphuset och andra allmänna utrymmen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × två =