Sopsortering – stor guide

Är du osäker på hur du ska sortera dina sopor? Du finner du svaret nedan. Sopsortering – stor guide.

Sopor och återvinning

Varje år slängs tusentals kilo sopor i varje enskilt hushåll. Är du osäker på vad som kan återvinnas följer nedan en guide att följa när du sopsorterar.

Sopsortering av matavfall

Vi börjar med det sistnämnda – matavfallet. Alla kommuner i Sverige har ännu inte börjat med detta. Men om just din kommun samlar in matavfall är et viktigt att bidra till detta. Eftersom detta är relativt nytt är det dock många som gör fel.

Det man får slänga i den bruna matavfallspåsen är endast sådant man kan stoppa i munnen. Finns plast kvar på gurkan är det viktigt att den tas bort och sorteras där den hör hemma. Tobak och tuggummin är också två vanliga produkter som hamnar i matavfallet fast det inte borde.

Förutom att vara noggrann med sorteringen av matavfallet är det även viktigt att använda dom påsar som är avsedda för det – och aldrig något annat. När avfallet sedan har samlats in omvandlas det till biobränsle att tankar bilar till, eller till biomull som sprids på till exempel åkrar. Ett strålande sätt att ta hand om gamla matrester!

Sopsortering av förpackningar

Dom flesta typer av förpackningar ska sopsorteras och var sak har sin egen plats. Detta är något som svenskarna faktiskt är ganska duktiga på, åtminstone om man jämför med många andra länder. Dom flesta har nog besökt en återvinningsstation någon gång, där följande kan slängas:

  • Kartong – Fling-, pasta- och äggpaket gjorda i kartong hör hemma i behållaren för just kartong. Detta är ett material som är oerhört lätt att sortera då det inte råder några tvivel om vad som är kartong och inte. Det man ska tänka på när innan man slänger olika typer av kartongförpackningar är att skruva bort eventuella korkar och annat som är gjorda av annat material, och som alltså hör hemma i något annat av kärlen.
  • Plast – Även plast har ett eget återvinnigskärl och här slängs mjukplast, burkar, påsar, frigolit och annat. Flaskor som inte går att panta ska också lämnas här för återvinning.
  • Glas – På återvinningsstationerna finns två behållare för glas – en för färgat och en för ofärgat. Ofta slängs flaskor här och då är det viktigt att kapsyler och korkar avlägsnas fört. Det går såklart även bra att slänga annan typ av glas, så som sönderslagna dricksglas och skålar till exempel.
  • Metall – Även metall går utmärkt att återvinna och i kärlen för just metall lämnas konservburkar, kapsyler, aluminiumfolie och olika typer av metallock.
  • Tidningar och andra trycksaker – tryckt papper har ett eget kärl och här kan alltifrån böcker till tidningar och reklamblad slängas. Kuvert fr dock inte sorteras här eftersom många varianter har ett fönster av plast. Detta hamnar i nästa kategori: brännbart.

Sopsortering av brännbart

Brännbart, eller restavfall som det också kallas, utgör en stor del av sopor som slängs i Sverige. Åtminstone hamnar alldeles för mycket sopor i den vanliga sopkorgen till följd av dålig sortering. Enligt statistik utgörs ungefär 6+% av restavfallet av sådant som egentligen hade kunnat återvinnas, så som kartonger och reklamblad.

Här ska det avfall som inte går att återvinna hamna. För att ta några vanliga exempel så ingår bland annat blöjor, tops, disktrasor och dammsugarpåsar. Helt enkelt sådant som inte platsar i något återvinningsfack. Restavfallet kommer sedan att förbrännas istället för att återvinnas.

Grovavfall

Det finns sådant som inte platsar varken i soppåsen eller på den vanliga återvinningsstationen. Detta avfall tas helt enkelt om hand på en större återvinningscentral. Detta gäller för farligt avfall så som målarfärg eller andra produkter med högt innehåll av kemikalier.

Hit kommer man även med elektronik, vitvaror, trasiga möbler, leksaker, cyklar och annat skrymmande. Sopor som inte hör hemma i den egna soptunnan eller bland hushållsåtervinningen.

Comments are closed.