Rengöra frånluftsventiler – så gör du

Genom att rengöra och se över filter och ventiler håller du en god inomhusmiljö. Det är inte speciellt svårt. Rengöra frånluftsventiler – så gör du!

En frånluftsventil styr luftflödet och därmed vilken nivå av ventilation ett hem ska få. Det är viktigt att dessa är placerade i rätt rum, har rätt inställningar samt blir rengjorda regelbundet. Med smuts i ventilen påverkas ventilationen negativt.

Kontrollera ventilerna regelbundet

Ta för vana att kontrollera frånluftsventilerna i bostaden minst två gånger per år. Många genomför en stor vår- och höststädning och då passar det bra att även se över dessa ventiler. Det går att se tydligt om rengöring behöver ske då detta indikeras av damm och smuts på och omkring ventilen.

Så rengör du frånluftsventiler – Steg för steg

  1. Torka utsida

Börja med att torka av utsidan på frånluftsventilen. Det kan ske med hushållspapper, fuktad trasa eller microfiberduk.

  1. Ta loss donet

Greppa kring ytterringen och försök dra det rakt ut. Behöver du verktyg är det viktigt att inte använda några vassa verktyg som därmed kan råka skada ventilen eller väggen. Använd hellre en smörkniv i plast än en i metall. Försök hellre pillra och peta än att bända med kraft.

  1. Dammsug

Nu kan dammsugning ske av donet samt hålet. Samma trasa som tidigare kan nu fungera för att torka av donets in- och utsida. Är det en skumgummidel inuti donet kan den rengöras med lite diskmedel och vatten.

  1. Sätt tillbaka

Var noga med att donet återmonteras korrekt eftersom detta annars kan påverka kommande ventilation. Fjädrarna på sidorna ska ta tag i de spår som finns i ventilationsröret. Det är ofta två fjädrar (metallbågar) och dessa ska generellt peka uppåt och nedåt när du monterar tillbaka donet.

Tänk på att:

  • Undvik att påverka inre plattan

Var noga med att ta loss hela donet för att inte påverka den inre plattan. Denna platta är inställd för att skapa en optimal ventilation i den byggnad den är monterad inom. Påverkas den inre plattan kan alltså kommande ventilation försämras.

I vissa fall finns även en injustering (en skala) som man kan korrigera med en skruv. Denna injustering ställdes in när huset byggdes för att möta exakt rätt behov.

  • Dålig luft kan bero på övertapetserade frånluftsventiler

Hittar du inte någon frånluftsventil i sovrummet eller vardagsrummet? Det kan bero på att ventilationen är uppbyggd på ett annat sätt. Men det kan även bero på att dessa är tapetserade för. Det är inte ovanligt att detta sker med en sämre inomhusmiljö som resultat. Utgå från att luften ska flöda från de rum där luften är som renast, via rummen där luften är sämre och sedan ut. Exempelvis från sovrum till kök och sedan ut.

  • Kommer det in smuts – komplettera med grovfilter

Om det kommer in smuts via frånluftsventilen går det att komplettera med ett grovfilter. Detta går att rengöra alternativt byta ut vid behov.

  • Hög ljudnivå – Byt till ventil med ljuddämpare

Tycker du att det kommer in för mycket ljud via ventilen? Byt ut den till en ventil med ljuddämpare. Det ger en kraftig skillnad i hur mycket ljud som går igenom.

Comments are closed.