Så här får du en gran som inte barrar

Få saker signalerar julens ankomst på samma sätt som granen. Att ta in en julgran i hemmet, klä den och sedan känna hur julkänslorna invaderar kroppen är för många det som krävs för att man ska hamna i exakt den stämning man behöver befinna sig i. En levande gran är vacker, den adderar myskänsla och den ger ifrån sig en härlig doft. Men, den barrar och det kan vara ganska rejält.

Just barret är den stora avigsidan med en levande gran och detta går egentligen att hitta överallt; barr sprids runt och till skillnad från vanlig smuts så gör det ont att kliva på. Vi ska här visa hur du slipper detta och ge dig tips om hur du får en gran som inte barrar. Det finns nämligen några knep att ta till.

Så här ska du tänka för att minimera barret

Barret är den största anledningen till varför många väljer bort den naturliga granen och istället använder sig av en plastgran. Det är definitivt en bra lösning – dagens plastgranar ser inte alls lika konstgjorda ut och de har många positiva sidor även utöver detta: mindre slitage på miljön, bra för allergiker och så vidare.

Men – håll med om att den äkta varan ger det där lilla extra? En riktig gran är svår att slå och vi manar till att du inte ska låta lite barr stå i vägen för detta. Här följer våra tips för en barrfri jul hela vägen – nåja, nästan – fram till Tjugondagdag-Knut:

Välj en färsk gran

En gran tarvar minusgrader. Det innebär att du alltid ska fråga när granen höggs ner. Många hugger granarna redan i oktober- november och packar dem för försäljning då. Det gör att man tar en risk. Bor man inte i Norrland och, på ett annat sätt, kan räkna med kallare temperaturer så riskerar man en gran som direkt kommer att börja barra så fort den tas ur emballaget. Ju färskare gran du hittar, desto mindre barrar den och ju vackrare skrud får du.

Välj rätt gransort

Gran som gran – eller? Faktum är att vi har många olika gransorter och att vissa är benägna att släppa barr än andra. Rödgranen är värst i klassen – och tyvärr är det också den vanligaste sorten. Ser man till den bästa ur ett rent barr-perspektiv så är kungsgranen överlägsen då den släpper mindre barr även om den torkar ut lite. Nackdelen där stavas import. De flesta kungsgranar importeras och det handlar således om en avvägning där man antingen får en mindre barrande gran eller där man väljer att minska det egna avtrycket gällande klimatet.

Kläm och känn på din gran

Du bör klämma och känna lite på granen innan du köper. Årets barromgång är de som sitter närmats granens skottar. Om dessa känns lösa så är granen förmodligen torr och benägen att släppa väldigt mycket barr. De ska kännas fasta och stabila. Tänk även på vikten. En alltför lätt gran – i förhållande till storlek – tyder på viss uttorkning.

Låt granen få vänja sig vid värmen

Tänk på hur vi människor måste acklimatisera oss till värme och se till att din gran får samma möjlighet. Det går liksom inte att gå från minus femton grader och hoppa in till 23 plusgrader utan att granen påverkas. Använd slussar och låt graden vänja sig stegvis vid den nya temperaturen. Att ställa den något dygn i garaget eller i källaren gör underverk. Se även till att hitta en svalare placering inne i huset. Ställ den exempelvis vid ett fönster eller vid balkongdörren där det drar lite.

Snitta upp!

Om du köper blommor så är du också medveten om att dessa behöver snittas upp för att tillgodose sig näring och hålla längre. Detsamma gäller för granen. Om du ska få en hållbar gran över en treveckorsperiod så får du räkna med att den ska snittas minst en gång. Ett bonustips i detta är även att du sågar in skåror i granens undersida. Det gör att den på ett bättre sätt tar till sig näringen.

Vattna ofta och regelbundet

Vatten är en förutsättning för att granen ska behålla sin gröna kostym. Du ska vattna minst två gånger om dagen och du kan även ge din gröna vän några duschar med hjälp av en sprayflaska. Ta hand om din gran och du får ut maximal effekt av den. Vatten är viktigt!

städa bort barr och pynt från gran

Så här städar du efter granen som barrar

Du kommer att få räkna med att din gran barrar – det ligger i sakens natur. Även om du följer våra tips så kommer granen att släppa barr. Det du vill göra är att minimera detta. Och: du vill kunna städa på ett smidigt sätt. Det bästa är att använda dammsugaren. Har du en robotdammsugare så är en rekommendation att du ställer in denna för att punktmarkera ytan under- och runt granen. Genom detta så slipper du nästan helt att anstränga dig.

Tänk på att din gran kommer att barra som mest i samband med att du slänger den. Det kan vara en idé att lägga ut någon typ av plast eller papper som underlättar städningen efteråt.

Släng din gran på utmärkta platser. Det är viktigt då de kan användas som biobränsle och att du genom detta också kan bidra till ett positivt kretslopp. Du får, helt enkelt, köpa att din bil blir lite barrig som en följd av detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

three × 3 =