Enkla tips för rynkfri strykning

För den som stryker sina kläder och hemtextilier är det förstås viktigt att resultatet blir snyggt och slätt. Här får du enkla tips om rynkfri strykning, något som även bidrar till att dina textilier dammar mindre än vanligt.

Rynkfri strykning

Den som är van vid att stryka vet att det absolut viktigaste för att få till slät och rynkfri strykning är fukt. Enklast är att sätta igång med strykningen då plagget, örngottet eller kanske duken du vill få slät och fin fortfarande är fuktigt efter tvätt. Det är dock inte alltid man har möjlighet att tidsanpassa strykningen efter tvätten på det viset, och då finns det andra knep att ta till. 

Olika material kräver olika behandling

Strykning av bomull och lin

Dukar, skjortor, byxor, örngott och andra textilprodukter som ofta består helt eller delvis av bomull eller lin kan du stryka på hög värme, vilket gör det lättare att få bort oönskade rynkor och veck. Är textilierna inte fuktiga efter tvätt när du börjar stryka dem kan du, om du har ett strykjärn med ångfunktion, ställa in järnet med högsta möjliga ångtillförsel.

Räcker inte det kan du antingen använda dig av de funktioner som finns för att tillföra extra ånga i form av en puff från hålen i botten på strykjärnet eller den extra sprayfunktionen som ibland finns på järnets främre del. Har ditt strykjärn inga av dessa funktioner fungerar en vanlig sprayflaska lika bra. Fyll den med ljummet vatten och spraya på plagget eller textilien, och låt järnet vila en liten stund där veck eller skrynklor är som värst. För strykjärnet sakta fram och tillbaka över vecken. Var lite försiktig så att det inte uppstår brännmärken, om tyget hinner torka ut och bli för upphettat.

Ull och silke

Ull och silke är naturmaterial precis som bomull och lin, och tål höga temperaturer vid strykning. De tål däremot inte samma omilda behandling vid tvätt, ofta rekommenderas hand- eller kemtvätt för plagg i ull och silke. Om du tvättar dessa material i maskin, använd alltid svalt vatten och minimal centrifugering. Torktumla aldrig! Vid strykning är fukten väldigt viktig även för dessa material.

Silke kan dra ihop sig något vid vattentvätt, men det brukar gå att stryka ut. Hög temperatur och milt handlag rekommenderas för strykning av ull och silke, och använd med fördel en fuktad strykduk mellan textil och järn för att skydda plagget. Andra material som tål högre temperaturer, trots att de består av syntet, är polyester och viskos.

Syntet

Innehåller plagget eller textilien du vill stryka syntetmaterial som polyamid, nylon, acetat eller akryl är det mycket känsligt för hög värme. Ställ strykjärnet på lägsta värme och börja med att stryka den här typen av textilier allra först. På det viset undviker du att göra misstaget att börja stryka dem för snart efter att du har försökt sänka strykjärnets temperatur. Det är alltid bra att börja med de plagg som ska strykas på lägst temperatur för att sedan arbeta sig uppåt.

Extra tips för rynkfri strykning!

En skvätt sköljmedel i tvätten gör textilierna som tvättats lite mer mottagliga för riktigt slät och fin strykning. På marknaden finns lyxigt väldoftande linne- eller strykjärnsvatten för dyra pengar. Lavendel är ett exempel på väldoft som också har rogivande egenskaper och håller mal och pälsängrar på avstånd. Gör ditt egen lavendelvatten till strykningen såhär:

Linnevatten lavendel

  • 300 ml destillerat vatten
  • 15 droppar äkta lavendelolja
  • några droppar alkohol

Lös upp alkoholen och oljan genom att blanda dem i en glasburk eller flaska och låt stå i 24 timmar. Tillsätt sedan vattnet och skaka om ordentligt. Förvara i glasflaska och fyll på din sprayflaska när det är dags för strykning. Tillsätt ett par droppar lavendelolja för fräsch och härlig doft, men var försiktig så att det inte blir för mycket!

Hemgjort lavendelvatten har lite kortare hållbarhet än det du kan köpa i butik. Men det är mycket billigare och ett trevligt litet hemmafix för den som tycker att sådant är roligt.

Lycka till med strykningen!

Comments are closed.